W Pizzy najważniejszy są sos i składniki

Pizza to z pewnością danie, gdzie odpowiednia jakość sosu zwyczajnie ma znaczenie. Nigdy nie powinno smarować się pizze o spodu gotowymi sosami, ponieważ zazwyczaj w tych wspomnianych sosach możemy znaleźć wiele różnych szkodliwych konserwantów, które mimo wszystko mogą przekładać się nie tylko szkodliwe na nasze zdrowie, ale i na smak naszej pizzy. Nie zaleca się również stosowania różnych keczupów, które również nie wnoszą zbyt dobrego smaku do pizzy.

pizzaZaleca się, za to stosowanie prawdziwego sosu przygotowanego z pomidorów nie zawsze jednak mamy je pod ręką dlatego ostatecznie możemy wykorzystać także pomidory z puszki nie powinno to się w żaden sposób negatywnie przełożyć na jakość sosu. Wiele osób myśli, że stosowanie koncentratu pomidorowego wystarczy jest to jednak poważny błąd i dlatego może to obniżyć jakość naszej pizzy. Sos mimo wszystko musi mieć też odpowiednią gęstość brak tej właściwości może sprawić, że sos będzie zbyt wodnisty i zamiast pizzy zrobi nam się tylko mokry zakalec. Uważajmy również z przyprawami nie przesadzajmy z solą ani z innymi ostrymi przyprawami wszystko musi być wyważone aby nie zdominować smaku pizzy.

Kolejnym ważnym elementem dla pizzy są składniki. Jeśli marzymy o dobrej pizzy to musimy mimo wszystko postawić na najwyższą jakość składników. Nie oszczędzajmy w żaden sposób, ponieważ pizza będzie, wtedy smakowita i aromatyczna. W praktyce na pizze nie powinniśmy nakładać tłustych składników aby nie zepsuć smaku wyrobu. Jeśli będziemy stosować się do powyższych zaleceń to z pewnością każda pizza będzie smakować idealnie.